Zomerverkoop boeken, CD’s, puzzels

Wanneer: juli en augustus 2021 
Waar: Dorpshuis de Slenk 
Reestraat 2, 6562 LK
Groesbeek De Horst
Aanmelden: 
Resie Meilink – 06 2316 6038
per mail resiemeilink@upcmail.nl

Horster Spektakel weekeind

Het Mix-toernooi en de traditionele Horster Spektakel Dag (HSD) zijn het weekend van 3 en 4 juli. Afhankelijk van de dan geldende Corona-regels zal de organisatie weer haar uiterste best doen om er iets leuks van te maken. Wil je het Horster Spektakel Weekend niet missen, stuur dan nu al een mail naar hsd@dvsg.nl.

Mooiste tuin op De Horst

Vanwege drukte en soepelere Corona maatregelen wordt de uitslag van “De mooiste voortuin van De Horst” verzet naar vrijdag 9 juli 2021.
Hopelijk mogen we dan weer met meer mensen bij elkaar komen. Let op! Er blijven Corona maatregelen.
De uitreiking zal in of bij het dorpshuis plaatsvinden. Afhankelijk van het weer en de maatregelen van dat moment.
Namens de Wijkraad Samen op De Horst

Verluiden van de klokken

Vandaag werden voor het eerst sinds bijna een half jaar de klokken weer geluid. We stonden met tranen in de ogen te luisteren.

Wandelen op De Horst

Zaterdagmiddag 29 mei 2021 van 12:00 tot 16:00 uur krijgt u voor of na de wandeling > door het natuurschoon van De Horst een kop koffie of thee van de Wijkraad Samen Op De Horst. Voor de kinderen is er een glaasje limonade! Dit alles in het kader van NL-Doet. Waterdichte schoenen worden aangeraden! Er zijn route beschrijvingen aanwezig!
Welkom het belooft mooi weer te worden.

Slotviering Goddelijk Hart van Jezus

Zaterdag 1 mei 2021 10:30 in onze dorpskerk aan de Ketelstraat 1 vindt de allerlaatste viering plaats.

Lees ook >

Decretum van de Bisschop van ‘s-Hertogenbosch

Morgen, 18 april 2021 om 10:00 uur, zal Pastoor Aloys van Velthoven een Decreet van de Bisschop van Den Bosch, Gerard de Korte, voorlezen in de Cosmas en Damianuskerk aan de Pannenstraat. Hierin staat dat onze kerk het Goddelijk Hart van Jezus op De Horst aan de eredienst onttrokken zal worden.
Er zal ooit, na opheffing van de beperkende Covid-19 maatregelen nog een slotviering in het gebouw gehouden worden!
Tegen dit decreet kunnen vanaf maandag 19 april 2021 tot en met woensdag 28 april 2021 bezwaren ingediend worden bij de Bisschop van ‘s-Hertogenbosch, Parade 11, 5211 KL ‘s-Hertogenbosch.
Hier > kunt u de volledige tekst lezen.

Uitspraak kort geding

De rechter heeft vorige week bepaald dat het beslag op de kerk opgeheven moet worden.
Nu heeft het kerkbestuur de handen weer vrij om te bepalen aan wie zij de kerk verkopen.
Hopelijk nemen ze hierbij de uitkomst mee van de dorpspetitie, die vorig jaar aan het kerkbestuur is aangeboden.

Stemlokaal in De Slenk

Woensdag 17 maart 2021 kunnen jullie stemmen in Dorpshuis De Slenk.
Het stembureau is open van 07:30 tot 21:00 uur.
Neem uw ID, paspoort – ID-kaart of rijbewijs, mee!.

Stemlokaal De Slenk >

Kort Geding over de Kerk

Deze ochtend, 2 maart 2021, diende er een kort geding, aangespannen door het parochiebestuur tegen Hofmans Vastgoed (bedrijf van Harold Bons) om het beslag dat nu op de kerk ligt op te heffen. 
De rechter heeft de partijen aangehoord en zal op 16 maart 2021 een uitspraak doen. 

Onze dorpskerk is van grote betekenis voor alle parochianen en bewoners op De Horst. Zowel als kerkgebouw, WOII-monument en Gemeentelijk Monument. Na de oorlog is dit gebouw door Pastoor van de Leeden en de parochianen bij elkaar gespaard en daarom op alle manieren een symbool voor ons dorp. 
Mede hierom heeft ons kerkdorp De Horst het plan opgevat om samen met de familie Bons en Stichting STEP onze parochiekerk het Goddelijk Hart van Jezus voor de gemeenschap van De Horst te behouden. 
Zoals STEP 40 jaar geleden de oude noodkerk omtoverde tot dorpshuis en al die tijd succesvol beheerd heeft, wil de dorpsgemeenschap alles in het werk stellen om nu onze kerk voor de gemeenschap te behouden. Een van de redenen van het opzetten van de wijkraad Samen op De Horst eind 2014 was om te ijveren voor het behoud van onze kerk voor de dorpsgemeenschap. 
Op 18 mei 2020 hebben we als werkgroep, wijkraad, STEP en dorpsgemeenschap een petitie aangeboden aan het kerkbestuur. Mede door deze petitie kwam 30 mei 2020 de koop tot stand met Harold Bons, die de hele kerk ter beschikking wil stellen aan de dorpsbewoners. Deze petitie bestaat uit 518 steunbetuigingen voornamelijk van De Horst, maar ook ingestuurd door mensen die op wat voor manier dan ook een band hebben met ons fantastisch kerkdorp. 
De koop kon geen doorgang vinden omdat de heer Spierings uit Nijmegen beslag liet leggen op het gebouw. De plannen van de heer Spierings om zijn bedrijf in de kerk te vestigen of het gebouw voor bewoning door hemzelf of door anderen te laten verbouwen, stroken niet met de plannen van onze dorpsgemeenschap om het gebouw levend te houden door ons dorpshuis naar deze monumentale plaats te verhuizen. 

We hebben geen vertrouwen in de plannen van de heer Spierings waarin hij zegt dat de kerk toegankelijk blijft voor de dorpsbewoners. Op 18 december 2020 heeft hij, ’s avonds toen het donker was de sloten van het gebouw laten vervangen, zodat niemand meer in de kerk kon; ook de Mariakapel was afgesloten. Na een brandbrief namens alle bewoners is er een houten wand geplaatst zodat de Mariakapel weer bezocht kan worden. De klokken van de toren worden al twee maanden niet meer geluid op bijzondere momenten. Vorige week, tijdens de begrafenis van Pieter van Eck was er geen klokgelui om hem uit te luiden. 

Vanochtend 2 maart was er dus een kortgeding. De uitspraak van de rechter is op 16 maart. We wachten in spanning en met vertrouwen af.

Deur dorpshuis dicht

De afgetimmerde deur van De Slenk wil niet zeggen dat De Slenk sluit.
Binnen een paar weken is de deur al weer open, en dan met nieuwe automatische deuren.
Ondanks, of juist dankzij, het winterweer vinden er kleine verbouwingen plaats in De Slenk.
Dankzij een aantal speciale subsidies, van Provincie, VSB-fonds, Oranjefonds en Stichting Volksbelang kunnen de jongste aanpassingen aan het dorpshuis uitgevoerd worden.

Mariakapel op De Horst

Beste Bewoners van De Horst,
Vanaf 24 december 2020, 10:00 uur is onze Mariakapel weer open op de normale tijd, iedere dag van 10 tot 16 uur.
We zouden zeggen: “Steek massaal ’n kaarsje op in deze donkere dagen!”
Hartelijke groet van de Mariakapel-vrijwilligers

Kerk Goddelijk Hart van Jezus

De werkgroep van bewoners op de Horst heeft in mei, na een enquete onder de bevolking, het parochiebestuur opgeroepen te streven naar een maatschappelijke herbestemming van het gebouw, en in overleg te treden met STEP, de stichting die de Slenk beheert. STEP heeft al anderhalf jaar lang gepoogd met pastoor Janssen over aankoop te onderhandelen. STEP heeft ook in mei het groene licht gekregen van de Gemeente Berg en Dal voor de plannen het dorpshuis te verhuizen naar de kerk. Eigenlijk heeft al vanaf eind 2014 de herbestemming van de kerk hoog op de agenda gestaan bij de Wijkraad Samen op De Horst en de bijeenkomsten van bewoners van De Horst.
Het parochiebestuur heeft de wens van de bewoners en parochianen op De Horst gewoon naast zich neergelegd en op 15 december het kerkgebouw bijna verkocht aan de Nijmeegse vastgoedondernemer Spierings, die er vooralsnog een bedrijf in wil vestigen.

Dit is een ware klap voor het kerkdorp.
Werkgroep Hart van De Horst

Stichting Vlinderkind

Verkoop van Oud- en Nieuw Donuts en appelflapjes om Stichting Vlinderkind te steunen.
BESTELLEN: Stuur een bericht naar 06 5376 2201

Op donderdag 31 december 2020 staan de donuts klaar van 10:30-12:30 in de drive-inn bij Café Hopmans, Hoge Horst 56, Groesbeek.
Ook bezorgen we gratis in Groesbeek. Graag contant afrekenen.

Nederland op Slot

Vanaf 15 december 2020 is Dorpshuis De Slenk weer dicht tot en met 18 januari 2021.
De school en de kinderopvang zijn dicht vanaf 16 december 2020.
Buiten sporten mag tot 18 jaar ook in teamverband; geen competities.
Afhalen blijft toegestaan.
Voorlopige einddatum 19 januari 2021!

Legpuzzel markt 19 december

De legpuzzelmarkt op zaterdag 19 december 2020 zal niet doorgaan.
Volgend jaar wordt er opnieuw besloten, wanneer en hoe we hier toch vorm aan kunnen geven!
Resie Meilink (06-2316 6038) of per mail resiemeilink@upcmail.nl

Landschaps-wandel-parade

Zondag 4 oktober, Holthurnsche Hof, Berg en Dal
Bijzondere wandelingen, excursies en speurtochten in kleine groepen, onder begeleiding en met aanmelding > vooraf. Na afloop van de activiteit is er in verband met Corona beperkt gelegenheid voor een drankje en hapje, opgeluisterd met stemmige muziek.

Burenavond 25 september

Vrijdagavond 25 september 2020 – 20:00-22:00 Burenavond in de Kerk.

  • Presentatie Dorpsagenda
    Annelies Visser zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen
  • Stavaza Kerk
  • Nieuwe Website
  • Dorpsbieb
  • Dorpsommetjes

7 Zinderende Zomerweken

Tot en met 30 augustus 2020 een bruisend programma door heel Berg en Dal. Zoals op De Horst: “Ontdek de Boerderij” bij Boerengolf De Horst, “Hoppydance Silent Disco” bij Café Hopmans, “Steppen met de Knapzak” of “Wijnproeverij” bij Wijngaard De Plack. Ga naar
Zeven Zinderende Zomerweken >

Er is weer Buurtsoepie

Vanaf dinsdag 28 juli 2020 wordt er weer een Buurtsoepie geserveerd in De Slenk. Iedje, Toos en Hennie zullen weer een verse soep bereiden. Wat zal het toetje zijn?
We hopen jullie allemaal weer te mogen verwelkomen. We houden natuurlijk wel de Corona-regels streng aan.

Nieuwe Stichting

Op maandag 6 juli 2020 is de Stichting Vrienden van het Hart van De Horst opgericht. Deze stichting gaat de belangen van het dorpshuis behartigen. Tevens zal deze stichting actief zijn bij het werven en beheren van fondsen om gebouw en inrichting te financieren.

Nieuwe Website

donderdag 23 juli 2020
Beste bewoners van De Horst,
Namens de Stichting Vrienden van het Hart van De Horst en de ondernemers van De Horst bieden wij u met trots deze nieuwe website aan. Vanaf vandaag kunt u hier een bericht laten plaatsen. Mail naar
redactie@hartvandehorst.nl >