Kerkdorp De Horst

Halverwege de negentiende eeuw is een aantal Groesbeekse families begonnen met de ontginning van het laagste deel van het Groesbeekse tongbekken. Families met bekende namen als: Albers, Arts, Derks, Faassen, Gantevoort, Grutters, Kamps, Klaassen, Koenen, Kouws, Krebbers, Lamers, Liebers, Meeuwsen, Straatman, Theunissen, Thijssen, Weijers, Welles en meer, zetten hun schouders eronder. Buurtschap De Horst is toen ontstaan, doordat er waterlopen, wegen en boerderijen kwamen.
Na de bouw van de eerste R.K. Kerk in 1928 verandert het buurtschap in een kerkdorp.
Bron: Heemkundekring Groesbeek >

Inmiddels is De Horst een levendig dorp net klein genoeg zodat de mensen elkaar kennen. Groot genoeg voor een eigen sportaccommodatie, groot genoeg voor een eigen dorpshuis, groot genoeg voor twee kroegen, groot genoeg voor een basisschool met kwaliteit en groot genoeg voor een carnavalsvereniging en schutterij!

Het dorp is omgeven door prachtige natuurgebieden, waardoor het aantrekkelijk is om te wonen, als startpunt voor wandelingen en fietstochten; waardoor het een plek is om te kamperen of te verblijven in een vakantiehuisje of B&B.

Veel logo’s geven toegang tot een link naar de desbetreffende vereniging, instelling of bedrijf.

De foto’s van de slider zijn speciaal gemaakt door Roy Leenders, webmaster van het eerste uur. Overleden op 7 oktober 2017.
Veel informatie is verkregen via Leo Zilessen die op 13 mei 2023 is overleden.
Hij was een gedreven onderzoeker van de Groesbeekse geschiedenis en met name van De Horst, het kerkdorp waar hij geboren is. Hij zocht deze geschiedenis tot in de kleine details uit, soms tot midden in de nacht liep zijn computer op volle toeren. De Horst verliest met hem een waar monument van onze geschiedenis.