Kerkgebouw


De gemeenschap die zich in de 19de eeuw in het buurtschap heeft ontwikkeld kreeg in 1928 haar eigen rooms katholieke kerk, de Kerk van het Goddelijk Hart van Jezus. In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog is De Horst grotendeels verwoest, inclusief de kerk op de kruising van de Hoge Horst en de Reestraat, toen aan de westzijde van de Reestraat.
Na de oorlog is er eerst een noodkerk gebouwd; dat gebouw werd later parochiehuis, en is sinds 1978 in gebruik als Dorpshuis de Slenk.
In 1952 kan de nieuwe kerk aan de Ketelstraat worden gewijd. De kerk is gebouwd in de stijl van de Bossche School door architect Nico van der Laan, en heeft prachtige muurschilderingen, glas-in-lood ramen en een uitstekend orgel. De Kerk van het Goddelijk Hart van Jezus op de Horst is een gemeentelijk monument >

Arnold Peters heeft samen met Leo Zilessen, Jan Gzn. Eikholt (I.M.) en Frans Peters de dorpsgeschiedenis van De Horst > geschreven en toegankelijk gemaakt.
De drie kerken op De Horst worden met tekst en een fotorapportage extra belicht op de volgende pagina >

Nieuwjaarskaart De Horst 1971

De transformatie van het kerkgebouw
We zullen op deze bladzijde de activiteiten volgen van de verbouwing van de kerk op De Horst. Als u een goed idee heeft, of wil meewerken, neem dan contact op via bouwteam@hartvandehorst.nl >.